fbpx

August 2

5 saveta za izgradnju savršene strategije pretplate na e-trgovinu

0  comments

Pokretanje i održavanje uspešnog programa pretplate na e-trgovinu zahteva napor, ali to ne znači da mora biti teško. Naročito ako je osnova vaše e-trgovine Shopify platforma. Na nedavno održanim predavanjima, od specijalista i stručnjaka iz ove oblasti saznali smo kako trgovci mogu da izgrade holističku strategiju pretplate na e-trgovinu.

U nastavku ističemo najvažnije savete i trikove iz diskusije. Da biste dobili više saveta, pogledajte ovu Shopify ponudu i saznajte sve što vam je neophodno za vođenje Shopify e-trgovine, ne samo u Srbiji već gde god to poželite. Ako poželite, možete da se posavetujete sa nama kako da izgradite savršenu strategiju pretplate na e-trgovinu.

Sa zadovoljstvom možemo da naglasimo da smo eksperti u toj oblasti.

Savet 1: Uradite detaljno istraživanje

Pre nego što pokrenete program pretplate na vašu Shopify e-prodavnicu, potrebno je da prikupite što više podataka o vašim trenutnim prodajnim aktivnostima. Podaci s kojim operišete omogućavaju vam da donesete najispravniju moguću odluku, i to je činjenica koju nikada ne smete da zaboravite.

Kada kreirate program ili ga prilagođavate zahtevima tržišta, svaki detalj i podatak koji možete da prikupite o navikama potrošača, njihovim željama i potrebama, može da vam omogući da povučete prave poteze i kreirate ponudu e-pretplate upravo onako kako to odgovara i vama i potrošačima. 

Konkretno, trgovci bi trebalo da posvete značajno vreme u izračunavanju svojih marži i utvrđivanju da li mogu da podrže program pretplate koji nudi i popust i besplatnu isporuku.

Detalj ili činjenica o kojoj treba dobro razmisliti je da besplatna dostava više nije samo lepa mogućnost ili dobra volja – ona je ključna za uspeh u e-trgovini. Potrošači žele besplatnu dostavu i definitivno je žele i na pretplatu! Ako politika cena vaše kompanije ne može da podrži i popust i besplatnu isporuku za sve porudžbine, odlučite se za besplatnu isporuku. Kupci će pre da se odluče za Shopify trgovinu u kojoj dobijaju besplatnu isporuku nego popust!

Savet 2: Fokusirajte se na proizvode široke potrošnje

Koji proizvodi su pravi za pretplatu? Potrošni, odnosno proizvodi široke potrošnje. Pogledajte proizvode koji se kupuju u intervalima od 30 dana, 60 dana, (i) možda 90 dana – ali zaista ne duže od toga. Zašto ne duže?

Prema internim podacima jedne kompanije, prosečan obrt proizvoda je oko 45 dana. Prednost potrošnih proizvoda za pretplatu, osim što je očigledna, jeste da trgovci mogu da ponude mogućnosti koje pretplatnicima pružaju priliku da zamene proizvod za neki drugi iz ponude.

Ovo, zauzvrat, sprečava pretplatnika da otkaže porudžbinu i povećava njegovu vrednost (CLV – customer lifetime value). Nepotrošni proizvodi ili proizvodi koji ne spadaju u 90-dnevnu preporuku, i dalje imaju mesto u programu pretplate na brend.

Ove proizvode možete ponuditi kao jednokratne dodatke ili ih uključiti kao poklon uz kupovinu. To je jeftinije za vas kao e-trgovca nego da nudite raznorazne popuste, a kupci “vole sve što je besplatno”. Na taj način, ubijate “dve muve jednim udarcem”. 

Savet 3: Upoznajte svoje potencijalne pretplatnike

Trebalo bi da prikupite što više informacija o vašim stalnim kupcima. Ovo će vam pomoći da razumete njihove navike i proizvode koje oni preferiraju, kao i marketinške poruke koje ćete morati da šaljete da biste ih naveli da se pretplate.

Počnite stvaranjem ličnosti. „Pretplata nije za svakoga, ali je za osnovnu grupu oduševljenih, odanih fanova“. Želite da razumete koje prednosti ih privlače (i) koje stavke će ih naterati da se vraćaju.

Kada budete naoružani ovim znanjem, možete kreirati relevantne poruke i integrisati ih u svoje kanale akvizicije kao što su tekstualne poruke i e-pošta, kao i na svoju početnu stranicu. Vaš pretplatnik je zaista jedinstven i neophodno je da se uverite da to nije floskula, već realnost kojoj VI morate da se prilagodite. I, da, stvarno želite da im se prilagodite, jer su to ljudi koji vam donose prihode.

Source: Canva

Savet 4: Navedite svoje pretplatnike da se ističu

Trgovci pokreću programe pretplate zapanjujućom brzinom. Jedna od posledica ovoga je da firme moraju više da rade da bi se razlikovale od programa svojih direktnih konkurenata. Nemojte kasniti za konkurencijom, već ih preduhitrite.

Možete da doprinesete tome da se vaš program istakne pružanjem posebnog korisničkog iskustva, u svakom trenutku i kod svakog proizvoda. Razlika zaista nije u taktici, i to treba da znate.

Ono što je drugačije jeste šta kupac dobije na kraju. Da bi se istakli, trgovci treba da razmotre kompletan put kupca i svaku interakciju koju ima sa vašim brendom. Zato je “pakovanje” zaista važno.

Zato je ono što je unutar pakovanja (ponude) od izuzetne važnosti. Stručnjaci naglašavaju da brendovi treba da razmišljaju o programu pretplate kao o iskustvu svojevrsnog „članstva“, odnosno pripadnosti “porodici” kupaca, koja je u jako bliskim odnosima sa trgovcem.

Želite da iskustvo učinite lakim, zabavnim i uzbudljivim. Na primer, možete obezbediti pristup digitalnom sadržaju i uključiti određene poklone uz kupovinu. Sami odlučite i odaberite šta bi to bilo najprikladnije, a da vas ne košta puno. 

Savet 5: Omogućite pretplatnicima fleksibilnost

Primarni razlog zašto pretplatnici otkazuju svoje porudžbine su prevelike zalihe robe koju nisu stigli da potroše. Da biste sprečili pretplatnike da odu, ponudite im veću fleksibilnost, uključujući mogućnost pauziranja ili preskakanja porudžbina i zamene proizvoda.

Jedna stvar na koju uvek treba da podsećate klijente kada prolazite kroz strategiju ublažavanja otkazivanja porudžbina je da većina kupaca ne otkazuje zato što vas mrze ili mrze vaš proizvod.

U stvari je suprotno – oni jednostavno imaju previše (vašeg proizvoda). Takođe je važno da trgovci ne blokiraju mogućnost otkazivanja porudžbina. Postoje trgovci koji žele da onemoguće kupce da otkažu porudžbinu, i to je ono što se konstantno dešava. Takve stvari treba izbegavati, jer to nikako nije efikasno u dugoročnom zadržavanju kupaca.

Stručnjaci iz ove oblasti se slažu da trgovci ne bi trebalo da otežavaju otkazivanje porudžbina (ili ih onemogućavaju) i da bi trebalo da to učine iskustvo prijatnim kroz kreativne i zabavne poruke.

Zaista je važno da se taj kupac oseća kao da odlazi sa toplim zagrljajem, jer ako voli brend, a najverovatnije većina njih voli, vratiće se

Vaš kupac, ako je vašom Shopify e-trgovinom zadovoljan i u teškim situacijama, vratiće se ponovo. I vrlo je verovatno da će vas preporučiti prijateljima i rođacima upravo iz tog razloga – punog zadovoljstva kupovine i dobrih odnosa čak i u neprijatnim situacijama kakvo otkazivanje porudžbine definitivno jeste.

Ako želite da budete u toku zbivanja, pridružite nam se u Middleman Club-u, i uvek ponudite pravo rešenje svojim vernim klijentima.


Predlažemo da pogledate:

Na koji email želite da vam šaljemo besplatan sadržaj?

Na email ćemo vam slati novosti iz sveta biznisa, popuste kao i najaktuelnije projekte.