Kako kreirati i koristiti Instagram video za svoju e-prodavnicu?

Instagram je nesumnjivo najbolje mesto za izgradnju veza sa potencijalnom klijentelom. Sa više od 1,3 milijarde korisnika, ova mreža omogućava brendovima da se povežu sa kupcima, izgrade odnos i lojalnost prema brendu.

Zbog toga brendovi moraju da koriste svaku novu funkciju objavljenu na platformi, uključujući najnoviji format sadržaja – Instagram Reels. Ova opcija vam omogućava da kreirate interaktivne video zapise, dodajete efekte i spajate klipove direktno u aplikaciji.

Reels ima posebnu stranicu za pretraživanje, na kojoj posetioci mogu da vide različite postove na osnovu sadržaja koji im se dopadaju, što će dovesti do veće posećenosti vaše e-prodavnice.

Proučimo zašto vredi ulagati u Instagram Reels i kako možete da kreirate klipove za profil vaše e-prodavnice.

Šta su klipovi na Instagramu?

Instagram Reels je video funkcija koja prikazuje kratki video sadržaj – do jednog minuta. Klipove možete da snimate i direktno iz aplikacije ili da ih otpremate sa kamere.

Oni su predviđeni da budu kratak, zabavan i informativan način za deljenje originalnog sadržaja sa drugim korisnicima Instagrama. Podsetimo, na video možete da dodate tekst, nalepnice, audio zapise i sve što vam je neophodno.

Prednosti korišćenja Reels-a na Instagramu

Instagram je pozicionirao Reels kao sadržaj za otkrivanje. Platforma prikazuje  Reels potrošačima čije preferencije odgovaraju vrsti sadržaja koji kreirate. Na ovaj način, direktno se predstavljate ciljnoj grupi.

Šta su dodatne prednosti?

Među najvažnijima treba pomenuti sledeće: 

 • Oznake proizvoda (za kupovinu iz Reels-a)
 • Dugmad za poziv na akciju
 • Kartica Reels (korisnici idu direktno na ponudu vaše e-prodavnice)

Instagram alati za kreiranje klipova olakšavaju proces kreiranja kvalitetnog sadržaja.

Ostvarite dodatne benefite!

U međuvremenu, pozivamo vas da posetite sledeći link za Shopfy ponudu i ostvarite određene povoljnosti otvaranjem svog Shopify prodajnog mesta. Iskoristite sve beneficije i postanite deo velike trgovačke porodice. Sve što treba da uradite jeste da kliknete! Ne samo da ćete doživeti potpuno novo iskustvo kupovine, već ćete ostvariti dodatni prihod!

Kako napraviti video za Instagram?

Pravljenje Instagram Reels-a je jednostavno, i sastoji se od pet osnovnih koraka. Klip za vašu e-prodavnicu snimate kao i za svaku drugu priliku ili već gotov video otpremate direktno iz galerije.

Budite maštoviti i kreativni, pa videu dodajte privlačan audio zapis. Preostaje samo da podelite svoj Reels i učinite ga javnim!

Podelite objavu na Reels-u u svom Instagram Story-ju, da biste unapredili angažovanje sa svojim Reels-om.

Source: Freepik

Vrste klipova

Postoji mnogo načina na koje možete da koristite Reels da biste povećali doseg vašeg brenda. Pokažite kupcima različite načine na koje mogu da koriste vaše proizvode.

 1. Inspirišite kupce. U klipovima ne morate da prikazujete samo svoje proizvode. Koristite klipove da biste kupcima dali ideju o tome kako mogu da poboljšaju životni stil. Ostaće vam verni!
 2. Iza scene: Predstavite se kupcima! Koristite video da pokažete kako ste osmislili i dizajnirali proizvode, dobili inspiraciju za njih, pa čak i kako su napravljeni. Gledaoci će vaš brend smatrati transparentnim, zbog čega će izgraditi lojalnost prema vama.
 3. Teasers: Imate li novu kampanju ili novi proizvod? Koristite Reels da biste zagolicali maštu potencijalnih kupaca. Napravite teaser ili čak dajte naznake i zamolite gledaoce da pogode šta pokrećete. Igrajte se, privućićete novu publiku!
 4. Pokažite kako rešavate probleme: Potrošači vole zabavan sadržaj koji se deli kao Reels. Takođe, možete da kreirate sadržaj tako što ćete da napravite kreativne kolumne o tome kako vaš brend čini dan ljudima boljim ili kako rešava njihove aktuelne probleme. Koristite svoje klipove da biste pokazali kako bi životi ljudi izgledali bez vaših proizvoda ili kako vaši proizvodi doprinose životu vaših kupaca.
 5. Sadržaj koji generiše korisnik: Ne morate da kreirate sadržaj od nule da biste napravili klipove. Dodajte sadržaj koji prave korisnici, pokazujući kako drugi klijenti koriste vaše proizvode. Takav sadržaj će sigurno izgraditi kredibilitet. To je ono što nazivamo – stvarni život! Ovako kreirani klipovi će da budu autentičniji i sa stanovišta kupca. Zahvaljujući tome, vaši video zapisi će da postignu veći doseg i omogućiće vam da izgradite poverenje u vaš brend. 

Saveti za pravljenje sopstvenih klipova

Na prvi pogled, snimanje videa može da izgleda komplikovano. Ali, može da se savlada jako brzo. Potrebno je samo malo kreativnosti i osnovno tehničko znanje. A to sigurno posedujete!

Alati i elementi za uređivanje video zapisa

Za što kvalitetnije i primamljivije klipove, koristite “trikove” koji će svakako doprineti uvećanju broja pregleda i privlačenja potencijalnih kupaca:

 1. Klipovi

Kada snimate klip, možete da pauzirate snimanje i promenite kadar pa da nastavite sa kreativnim delom posla. Kasnije, sve možete da ih spojite u jedan video i to u redosledu koji smatrate adekvatnim. Na taj način napravićete zanimljive video snimke za samo nekoliko minuta.

 1. Audio

Svom klipu dodajte zvuk u formi govora ili muzike. Možete da birate numere iz muzičke biblioteke ili unapred snimite glasovni zapis i dodati ga u svoj video.

 1. Brzina

Ubrzajte ili usporite delove videa ili zvuka kako biste stvorili efekt koji želite, bilo da je to usporeni video ili emocije. Fokusirajte se na vaš proizvod pa video sinhronizujte u određenom ritmu. Možete da zadržite originalnu brzinu videa, da je povećate do pet puta ili da je usporite na polovinu.

 1. Efekti

Izaberite neku od ponuđenih opcija iz Instagramove bogate biblioteke filtera i AR efekata kako biste transformisali svoj video i oživeli sve kreativne ideje. Aplikacija Instagram ima filtere poput zelenog ekrana koji vam omogućavaju da subjektu u klipu dodate pozadinu potpuno prirodnog izgleda.

 1. Tajmer i odbrojavanje

Dodajte tajmer kada želite da aplikacija počne da snima. Ovo vam omogućava da stavite telefon na postolje ili stativ.

 1. Montirajte i uskladite snimke

Ako se fokusirate na određeni objekt i kreirate zasebne klipove koji koriste različite pozadine, možete da koristite alatku za poravnavanje dok snimate da biste poravnali objekat unutar kadra.

Koristite Reels da povećate Instagram doseg

Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da počnete sa Instagram Reels-om i omogućiti vam da iskoristite ovaj format sadržaja kako biste izgradili svest o brendu i stekli nove kupce za vašu e-prodavnicu.

Uz rastuću bazu korisnika Instagrama, važno je da pratite nove funkcije i da ih koristite od samog početka. Instagram favorizuje nove korisnike, njihova interesovanja, tako da korišćenjem novih funkcija možete da podstaknete Instagram algoritam da favorizuje upravo vaš profil.

Deluje interesantno? Ako ste zainteresovani za ovo i još mnogo toga, možete da nas posetiti na Middleman Club stranici i saznate sve što vam je potrebno za uspešan nastup.