fbpx

August 5

Kako odrediti cenu proizvoda za vašu Shopify prodavnicu

Ovo je verovatno najvažniji deo vašeg poslovanja. Ako ne odredite cenu svojih proizvoda pravilno, sa svim troškovima koje morate da platite, mogli biste da izgubite novac, a da toga niste ni svesni. O zaradi, u tom slučaju, ne možemo ni da govorimo.

Imajte na umu da cena koju ste platili za robu ili sirovinu za njenu proizvodnju predstavlja samo delić onoga koliko morate da izdvojite samo da bi ste “bili na nuli”.

Cene vašeg proizvoda, tako, treba da uključuju sve vaše fiksne troškove (mesečne troškove) i varijabilne troškove (cene po svakom pojedinačnom proizvodu). Zato, dobro razmislite o tome, napravite tačnu kalkulaciju, a ako vam to predstavlja problem, ne preostaje vam ništa drugo nego da angažujete stručnjaka da to uradi za vas. A i to košta i ulazi u cenu proizvoda.

Brza lekcija o cenama, troškovima i profitu

Evo kratkog primera šta bi sve trebalo da uzmete u obzir:

Fiksni troškovi:

Ovo su troškovi koje imate svakog meseca, na primer troškovi Shopify prodavnice, hosting za web sajt (iznajmljivanje), električna energija (i bilo koji drugi izvor energije – gas, drva, pelet i slično), iznajmljivanje opreme, softvera, marketing i drugo.

Varijabilni troškovi:

Troškovi su različiti za svaki proizvod koji prodajete – pojedinačno. To može da uključi otpremu, distribuciju (troškovi transporta), rad, materijale, pakovanje i drugo. Sledeće naknade su, takođe, deo vaših varijabilnih troškova za proizvode koje plasirate na tržište.

Kako sprovesti analizu rentabilnosti:

I ovaj segment je jako važan za ispravno određivanje cene koštanja proizvoda odnosno usluge koje nudite na vašoj Shopify e-trgovini.

Provizije trgovca:

Naknade trgovaca (provizije) koje plaćate za prodaju svojih proizvoda: one su – uglavnom – izražene u procentualnoj vrednosti od finalne cene proizvoda, tako da i o tome treba voditi računa, jer je to malo kompleksnija računica.

Kako se to radi, najpoželjnije je kosultovati se sa stručnjakom iz ekonomske sfere. Obratite pažnju – neadekvatna kalkulacija ne samo da može da vas ostavi bez zarade, već i da vas odvede u gubitak. Ovo su detalji s kojima se susreću skoro svi, pa i oni iskusniji. O početnicima da i ne govorimo.

Troškovi partnera (affiliate):

Prodavci vam pomažu da prodate svoje proizvode. Oni mogu da budu zaposleni u nekoj fizičkoj prodavnici, ili virtuelnoj e-trgovini, što je sve popularnije u novije vreme. Njih, uglavnom, plaćate procentualno u zavisnosti od prometa koji vam ostvare. Naravno, većina takvih trgovina zasnovana je na Shopify platformi, koja se pokazala kao najadekvatnija za ovaj vid trgovine.

Kako precizno odrediti cenu proizvoda?

Na prvom mestu, treba napraviti popis svih zavisnih i nezavisnih troškova koje imate. Među fiksne troškove treba da uračunate sledeće stavke:

 • Skladištenje
 • Osiguranje
 • Knjigovodstvo
 • Trgovačku maržu
 • Hosting
 • Izrada web-prodavnice
 • Shopify paket (pretplata)
 • Online alati (softver)
 • Osiguranje prostora
 • Izrada nalepnica za slanje pošiljki
 • Transportni troškovi
 • Bankarske provizije
 • Budžet za marketing
 • Troškovi marketinške agencije
 • Plate i doprinosi za zaposlene
 • Tekući troškovi poslovanja (toneri, akontacije poreza, takse i slično)

Osim navedenog, postoje i takozvani dodatni godišnji troškovi, među koje treba uračunati takse privredne komore za elektronsku identifikacionu karticu, taksu APR-a za godišnji obračun (završni račun), izradu završnog računa, ekološke takse i slična davanja koja moraju da se plate.

Source: Freepik.com

Varijabilni troškovi:

Pod varijabilne troškove spadaju sva ona davanja koja zavise od količine prodate robe, angažovanja spoljnih saradnika, marketinški materijali koji se proizvode i distribuiraju po potrebi i po promotivnim planovima (nevezano za količinu i tačne periode izdavanja), računi za komunalije, električnu energiju i drugo.

Pod varijabilne troškove može da se podvede i naknada za najam poslovnog prostora, koja može da se menja tokom godine.

Takođe, varijabilni troškovi podrazumevaju i:

 • Lizing ili kredit za službeno vozilo
 • Servisiranje službenog vozila
 • Troškovi registracije vozila
 • Nabavka letnjih i zimskih setova pneumatika
 • Gorivo
 • Putni troškovi (ukoliko ih ima)
 • Organizacija službenih putovanja (ukoliko ih ima)
 • Troškovi smeštaja i ishrane tokom službenih putovanja
 • Troškovi reprezentacija

Ovo su samo osnovne stavke koje utiču na troškove svake trgovine, pa i one zasnovane na Shopify platformi.

Šta se događa ako troškove ne procenite kako treba?

Postoje dve opcije: prva je da ne uračunate sve troškove koje imate, što kao posledicu za sobom povlači gubitak novca.

S druge strane, ako neke planirane troškove izbegnete, ta suma novca po automatizmu prelazi na dobitnu stranu.

Kako god da se desi, neophodno je uračunati i sve pripadajuće poreze koji neminovno moraju da se plate, bez obzira na to da li vam je Shopify radnja registrovana kao preduzetnička, ili je u okviru društva sa ograničenom odgovornošću (d.o.o. – koji je u ili van sistema PDV-a).

Bilo kako bilo, u okviru Shopify platforme postoje alati (excel tabele) koje mogu da se koriste za izračun tačnih proizvodnih cena svakog pojedinačnog artikla. 

Zato vam i preporučujemo da se na Shopify platformu registrujete preko linka http://shopify.pxf.io/mmclub, i svrstate se među najuspešnije trgovce Shopify platforme. Naravno, pridruživanjem jednoj od najvećih svetskih platformi za e-trgovinu, u zavisnosti od paketa koji odaberete, dobijate svu neophodnu podršku, tako da vam je poslovanje maksimalno olakšano.

Na šta treba da obratite posebnu pažnju?

Odgovor na ovo pitanje je, možda, trivijalan, ali za svakog e-trgovca jako bitan: pažnju treba da obratite na to da ostvarite profit a ne gubitak. Zašto naglašavamo ovako nešto?

Razlog je sasvim jednostavan, jer previdom samo jedne stavke prilikom izračuna konačne ulazne cene proizvoda, lako može da se dođe u situaciju da se umesto dobiti ostvari gubitak! Verovali ili ne, to je jedan od ključnih razloga zbog kojih neke prodavnice ne uspeju i u kratkom roku bivaju zatvorene.

Jedan od saveta je da ne jurite za što je moguće nižom cenom kako biste porazili konkurenciju, već se potrudite da imate stabilne i postojane cene koje će vam omogućiti dogogodišnje poslovanje, a pred kupcima vas predstaviti kao ozbiljnog trgovca koji zna šta i kako radi.

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica, ne ustručavajte se da potražite savet od stručnjaka – vašeg knjigovođe ili bilo kog drugog stručnjaka iz oblasti ekonomije. Čak da takvu uslugu morate dodatno da platite, verujte da je to jeftinije nego da napravite grešku.

Takođe, preporučujemo vam da se pridružite našoj zajednici na https://alekmiddleman.com/, kako biste bili u toku sa svim aktuelnostima vezanim za e-trgovinu i poslovanje preko Shopify platforme. I ne samo to, već i daleko više od toga. Dobrodošli!


Predlažemo da pogledate:

Na koji email želite da vam šaljemo besplatan sadržaj?

Na email ćemo vam slati novosti iz sveta biznisa, popuste kao i najaktuelnije projekte.