Kako poboljšati iskustvo Online kupovine?

Kupovina van klasičnih prodavnica je budućnost: zato je neophodno pripremiti se za dolazeća vremena i ekspanziju e-trgovine. Shopify je, naravno, jedna od najidealnijih platformi za takvu vrstu trgovine, pa ako ste zainteresovani da sebi obezbedite svetlu budućnost, posetite Shopify ponudu, i započnite sa avanturom.

Zemlje koje postavljaju trendove predstavljaju savršen primer za manje razvijena e-tržišta, poput našeg, i vode na put evolucije e-trgovine. Praćenje dokazanih principa obećava brz povrat ulaganja, kao i efikasno planiranje strategije. Naravno, u e-trgovini niste ograničeni na određene teritorije – čitav svet je vaše tržište!  

Mobilna trgovina (m-trgovina), super aplikacije i trgovina na društvenim mrežama u koje ste implementirali Shopify platformu, mogu biti novo otkrovenje za mnoge. Ipak, ovo su ključni pokretači e-trgovine na (sa)zrelim tržištima. Prodavci i proizvođači u drugim regionima treba to da imaju na umu, jer sve ovo ukazuje na skrivene mogućnosti koje samo čekaju da se iskoriste. 

Mobilni uređaji podstiču promet u kupovinu

Korisnici mobilnih uređaja neosporno povećavaju promet e-trgovine i oblikuju njen razvoj. Kupci koji su na prvom mestu na mobilnim uređajima, pokreću m-trgovinu i osvajaju nova tržišta. U nekim zemljama, na primer, 82% online klijenata koristilo je mobilni uređaj za kupovinu. M-trgovina je, takođe, osnovni oblik trgovine i na nekim tržištima u razvoju. U Brazilu, na primer, zabeleženo je čak 56,3 miliona transakcija u prvoj polovini 2021! Da li vam to nešto nagoveštava? 

Mobilne aplikacije, takođe, podstiču digitalnu trgovinu. Takozvane “super aplikacije” potrošačima nude sve na jednom mestu, integrišući sve aspekte virtuelnog života potrošača. Na taj način, oni mogu da koriste više medija, kao što su to društvene mreže, dostava hrane, rezervacije restorana, plaćanja, kupovine raznorazne robe ili, čak, igara.

Danas, super-aplikacije za e-trgovinu mogu imati na raspolaganju između 1-1,5 miliona artikala, u odnosu na 75-90.000 proizvoda u klasičnoj prodavnici. Zahvaljujući jednostavnom korisničkom iskustvu, super-aplikacije nude rešenje za sadašnje izazove: navođenje potrošača i njihovo angažovanje. Shopify u celoj toj priči ima izuzetan značaj. 

Putevi koji oblikuju budućnost e-trgovine

 • M-Commerce: 82% Online kupaca koristilo je mobilne uređaje za kupovinu na Internetu.
 • SupperApps: Kupcima je dostupno 1-1,5 miliona artikala, naspram 75 – 90 hiljada u fizičkim prodavnicama.
 • Trgovina na društvenim mrežama: 60% Online kupaca je izjavilo da su obavili barem jednu kupovinu preko društvenih mreža u protekloj godini.

Prenos UŽIVO: U proseku 265 miliona korisnika u svetu se odlučilo na kupovinu praćenjem live striminga. Ovo je, tako, izuzetan alat za prodaju.

beauty-blogger-live-streaming-makeup-review-video-online

Source: Freepik

Moć društvene trgovine i striminga uživo

Najnoviji trend u svetu je trgovina preko društvenih mreža. Zabeležen je rast od čak 60% Online potrošača koji su izjavili da su se barem jednom odlučili za kupovinu preko ovih medija tokom 2020. 

E-trgovina sa live strimingom doživljava eksplozivan rast u svetu. E-trgovci se trude da pridobiju potrošače koristeći alate kao što su to grupne ponude, ponude prilagođene svakom pojedincu i razmena na društvenim medijima. Sve sa ciljem podsticanja i unapređenja odnosa sa brendom. 

Privlačenje pažnje Online kupaca i njihovo zadržavanje je moguće, iako zahteva kreativnost. Korišćenje društvenih mreža, Shopify platforme i alata za zabavu, privući će nove kupce. Štaviše, zajednica ima moć da podstiče članove na kupovinu.

Praćenje svih najnovijih trendova i inicijativa i izgradnja ovih uvida u proces donošenja odluka su od suštinskog značaja za pobedničku strategiju e-trgovine koja pomaže trgovcima da budu u vrhu Online prodaje.

Globalni događaji nude ogromne mogućnosti

U novije vreme, Online kupovina je ustaljeni deo svakodnevne rutine. Uz rastuću stopu usvajanja ovakvog vida trgovine u svim regionima i generacijama, e-prodavnice sve više dobijaju na popularnosti. Shopify platforma je uveliko zaslužna za to. 

Ova promena će samo da dobija na snazi i značaju, jer su globalni potrošači izuzetno oprezni na šta i koliko troše svoj novac, posebno sa inflatornim pritiscima i rastućim troškovima života. Kao rezultat toga, potrošači će tražiti najbolje ponude na mreži, bez obzira da li je prodavac iz njihove Države ili iz inostranstva. E-trgovina je izbrisala sve granice, pa je trgovina postala globalna. Globalni “praznici” postali su strateški alat za proizvođače, trgovce i sve brendove sveta.

Praznici menjaju obim Online kupovine

S obzirom na to da e-trgovina raste kao ključni maloprodajni kanal koji generiše veliki prihod, proizvođač, trgovci i i brendovi se susreću sa novim pitanjem: kako da povećaju prodaju na Internetu. Zato, treba obratiti pažnju na neke bitne datume.

Potcenjivanje njih kao “jednokratnog” događaja tokom godine je greška. U stvari, učešće na ovim globalnim festivalima Online kupovine i događajima može biti od koristi za brendove na mnogo načina. Posebno ako tragaju za kupcima u inostranstvu.

Zahvaljujući e-trgovini i tehnologiji savremene prodaje, brendovi mogu lako da se predstave kupcima širom planete, bez potrebe da ulažu novac potreban za izgradnju fizičkih prodavnica.

Da li ste spremni za globalni nastup?

Pošto smo utvrdili da e-trgovina, potpomognuta Shopify platformom, približava kupce iz celog sveta, treba obratiti pažnju na nekoliko bitnih “praznika”. Ako ih podelimo po regionima, to bi izgledalo ovako: 

Evropa:

 • Amazon Prime day (datumi se razlikuju od godine do godine)
 • Crni petak (poslednji petak u novembru)
 • Cyber ponedeljak (poslednji ponedeljak u novembru)

Severna Amerika:

 • Amazon Prime day
 • Black Friday
 • Cyber Monday

Latinska Amerika:

 • Hot Sales (poslednja nedelja maja meseca)
 • Black Friday
 • Cyber Monday

Srednji istok:

 • Double 11 (od 1. do 3. i 11. novembra)
 • Black Friday
 • Cyber Monday

Azija i Pacifik:

 • Double Days (11. novembar i 12. decembar)
 • Double 11
 • Black Friday

Najpopularniji su, tako, Crni petak i Cyber ponedeljak. Pa, hajde da saznamo nešto o njima:

Crni petak i Cyber ponedeljak

Crni petak, koji je uspostavljen u Americi, sada je najiščekivaniji događaj kupovine na svetu. Uvidevši prodajne potencijale, ovaj period od skora koriste i evropske zemlje, među kojima su “najaktivnije” Francuska, Nemačka, Španija i Velika Britanija. U svakoj od tih zemalja, najveći rast online prodaje zabeležen je upravo tokom Crnog petka.

Francuska je zabeležila rast online kupovine od 87% u nedelji Crnog petka, u odnosu na nedeljni prosek tokom 2021. Uticaj je bio još veći u Nemačkoj i Španiji gde su online kupovine tokom Crnog petka bile čak četiri puta veće od prosečnog dana (nasuprot tri puta većeg u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu) i broj kupaca koji su kupovali online tokom nedelje Crnog petka porastao je za 5% u 2021. u odnosu na 2020. U Turskoj je prodaja e-trgovine porasla za 269% tokom Crnog petka! Deluje interesantno i privlačno?

Crni petak postaje vodeći događaj onlajn kupovine

 • Francuska: +87% rast u online trgovini
 • UK: 3X više kupovine na mreži u odnosu na uobičajene dane
 • Nemačka i Španija: 4X povećanje online kupovine u poređenju sa prosečnim danima
 • Turska: 269% porast u poslovanju e-trgovine

Da biste uvek bili u toku sa najaktuelnijim dešavanjima, posetite Middleman Club stranicu i saznate sve šta možete da postignete.