Zašto treba da dodate blog u svoju Shopify prodavnicu?

Savladavanje Shopify-ja nije lak zadatak jer platforma nudi izuzetno mnogo funkcija. Dakle, sasvim je normalno kada se osećate da niste u stanju da je koristite u punom sjaju. Za svakoga ko se ne bavi tehnologijom, izazov je da razume i pokrene funkcije koje Shopify može da ponudi. Naravno da je sve jednostavnije kada imate uputstvo za upotrebu koje treba da pratite. Vredan sadržaj napisan posebno za Shopify je ono što vam daje moć da brže i bolje izvučete potencijale platforme. 

Dodavanje bloga u vašu Shopify prodavnicu ima za cilj da poboljša vašu web-lokaciju i ponudi klijentima više ideja za kupovinu. Pored toga, pomoću članaka možete da privučete kupce na određene ključne reči. Šta sve kvalitetan blog donosi?

  • Privlačite organski saobraćaj ka web-lokaciji. Iako nije svaki blog uspešan u tome, blagovremenim objavama privlačite najmanje 50 odsto više klijenata.
  • Pretvarate posetioce u kupce. Postoji šansa da vaši kupci ne znaju šta sve imate u ponudi. Informišite ih i predstavite sve pogodnosti kupovine kod vas!
  • Blog nudi opciju remarketinga. Kada vaši klijenti dobijaju mejlove o novim člancima i ponudama, verovatno će posetiti vašu e-prodavnicu i videti šta je novo.

Pristupi pisanju blogova na Shopify teme

Danas mnoge kompanije razvijaju blogove čiji se članci objavljuju u tačno određenom vremenskom intervalu, čime privlače i zadržavaju čitaoce i posetioce. Ako ste dovoljno mudri i kadri, doćićete u situaciju da kupci jedva čekaju da objavite novi blog i posete vašu e-prodavnicu. I, verovatno, kupe još nešto. Ovo “radi” čak i u slučaju velikih brendova.

Evo i nekih primera:

Blog “Thirdlove Unhooked”

Thirdlove blog generiše saobraćaj od više od miliona posetilaca. Kompanija objavljuje članke o svom proizvodu – grudnjacima. Dakle, postovi su o tome da volite grudnjake, nosite grudnjake, birate grudnjake i mnogo toga još. Ključ uspeha je da su postovi povezani sa proizvodima i da sadrže informacije koje su korisne za kupce.

Ridgevalletov blog

Nisu samo grudnjaci proizvod o kome može da se piše do iznemoglosti. Većina kompanija želi da upozna kupce širom sveta o svojim proizvodima, a vođenje bloga je savršeno upravo za to. Ridgevallet ima više od 750.000 poseta mesečno. Dok preduzeće prodaje minimalističke proizvode, prodavac želi da eliminiše nesporazume oko njih i da sa kupcima podeli specifičnosti proizvoda. 

Rhone’s blog

Rhoneov blog generiše skoro 200 hiljada posetilaca mesečno. Kompanija prodaje odeću za aktivan odmor i pozicionira se kao ponuđač jako izdržljive odeće. Pristup kompanije blogu je, takođe, nešto drugačiji. Rhone se fokusira na ideju da poveća svest o brendu, više od same promocije proizvoda. Sadržaj bloga je uglavnom edukativan.

Shopify blogovi o nakitu

Dok većina kompanija ima blogove za edukaciju kupaca o proizvodima i načinima upotrebe, blogovi o nakitu imaju za cilj da prikažu proizvode u najprivlačnijem svetlu.

Blogovi o časovnicima

Za početak, ovaj blog ima za cilj da utiče na ideje kupaca o artiklima tako što će ih – testirati. A osobe kojima je dodeljen taj zadatak su poznati i uticajni ljudi. Mora se priznati da pristup funkcioniše odlično, jer je mesečni saobraćaj veći od 1,6 miliona ljudi.

Blogovi o zdravlju/hrani

Kompanije koje se bave prehrambenim i proizvodima iz oblasti medicine, takođe moraju da se promovišu. A to što stvara potrebu za pisanjem blogova o hrani i zdravlju. Uz to, kompanije koje prodaju prehrambene artikle imaju tendenciju da kreiraju obrazovni sadržaj kako bi podučili kupce na svojoj Shopify e-trgovini

Savršeni Keto blog

Keto dijete su sve popularnije, a proizvodi vezani za nju sve su češći artikli u svakoj ozbiljnijoj e-prodavnici na Shopify platformi. Ova tematika privlači više miliona klijenata širom planete. Osim samih proizvoda, bilo bi dobro ponuditi i po koji recept za pripremu hrane u keto režimu.

Bulletproof’s

Bulletproof blog generiše više od milion i po posetilaca mesečno! Štaviše, kompanija ima ovaj promet samo za kafu! I ništa više! Ovde se kafa promoviše kao najbolja za one koji su u režimu keto dijete.

Huel’s blog

Huelov blog promoviše prehrambene proizvode i generiše skoro 920.000 poseta mesečno. Ovako se povećavaju konverzija i interesovanje korisnika za kvalitetne prehrambene proizvode. Štaviše, blog Huel nije klasičan blog. To je više stranica sa FAQ o proizvodima i idejama o zdravom životu.

Source: Freepik

Gaiam’s blog

Gaiamov blog piše o jogi, a kompanija je ta koja prodaje aplikaciju za bavljenje jogom, kao i razne artikle koji bi mogli da budu od pomoći prilikom bavljenja jogom. Na Gaiamovom blogu pišu o stilu joge, životu s jogom, ličnom razvoju, osnaživanju i još mnogo toga. Kao rezultat toga, blog generiše skoro 1,5 miliona poseta mesečno, što stvara ogroman porast konverzija za kompaniju.

Kućni blogovi

Kućni blogovi su obično blogovi posvećeni svemu što je povezano sa domom, udobnim stvarima za dom, dizajnerskim stvarima i kulinarstvu. Izuzetno popularna tematika.

Blogovi o tehnici

Tech blogovi su jedni od najpopularnijih. Tehnološki članci često imaju za cilj da predstavljaju nova tehnološka dostignuća širokoj publici, kako bi ih iz čitalaca konvertovali u kupce.

Specijalizovani blogovi

Kada je proizvod dovoljno specifičan, a ciljna publika uska, posedovanje i vođenje bloga može da bude dobra stvar za promovisanje artikala i informacijama o proizvodu koji se prodaje. Specijalizovani blogovi su često vezani za proizvode i edukaciju o njima.

Blog Goulet Pen-a

Blog koji vodi Goulet Pen ima prosečan promet od više od 200 hiljada korisnika i prodaje naliv-pera i mastilo. Čini se da je proizvod koji kompanija prodaje rutinski, ali to je stvar koja je kupcima potrebna na dnevnoj bazi. Da bi privukla više pažnje kupaca, Goulet Pen piše o vrstama i funkcijama naliv-pera i njihovoj upotrebi u svakodnevnom životu i šire, a kompanija deli crteže svojih kupaca kako bi svi mogli da cene umetnost jedni drugih. Dakle, savršen balans između obrazovnog i sadržaja vezanog za proizvode.

Šta očekivati od kvalitetnih blogova na Shopify prodajnom mestu?

Praktično, blogovanje na Shopify-ju privlači veliku pažnju klijenata prema vašoj e-prodavnici. Redovnim objavljivanjem postova, povećaćete promet na web-lokaciji, povećaćete svest o brendu, povećati prodaju i, samim tim, prihod. Da biste što lakše kreirali svoju Shopify prodavnicu i blog stranicu, pogledajte jedinstvenu Shopify ponudu, i započnite sa generisanjem prihoda.

Stvar je u tome da vaš proizvod ne samo da mora da bude savršen, već i da privuče pažnju korisnika. U ovom članku su predstavljeni primeri nekih blogova, koji treba da vam budu inspiracija za kreiranje vašeg sopstvenog, na vašoj e-trgovini.

Ako ste, možda, bili sumnjičavi prema tematici o kojoj treba da pišete, i šta će to da privuče pažnju kupaca, nadamo se da smo vas barem delimično objasnili kakva je korist postavljanja blog stranice. Ona će vam, u najgorem slučaju, uvećati prodaju. Za koliko? Zavisi od kvaliteta članaka i vaših retoričkih sposobnosti da privučete i zadržite kupca.

Danas nije dovoljno samo izložiti proizvod i čekati da kupci sami dođu. Konkurencija je jako velika, tako da je neophodno dovesti kupce baš u vaš Shopify “prodajni objekt”. Ipak, neophodno je da se držite određenih pravila kako bi vaša e-prodavnica bila uspešna: teme o kojima ćete da pišete, treba da sadrže ključne reči koje kupci pretražuju. Ideja obrnutog inženjeringa odlično funkcioniše kako bi povećala saobraćaj i pomogla da napredujete.

Zaključak

Iz navedenih primera, više je nego očigledno da većina uspešnih blogova ima obrazovnu svrhu i pokušava da obrazuje kupce. Međutim, postoje i članci koji se odnose na proizvode, uglavnom recenzije, koji pokazuju kupcima kako da ih koriste. Dakle, osnovni saveti koje treba slediti su da donesete vrednost svom klijentu, uključujući marketing uticajnih ljudi, razvijete sopstvenu strategiju ključnih reči i podstaknete diskusiju dok gradite zajednicu.

Kako biste u svakom trenutku bili u toku aktuelnih zbivanja posetite Middleman Club stranicu i saznate sve šta možete da postignete.